HET OKO ONTVANGT MINISTER SCHOUTEN IN MALBURGEN
30 oktober 2023
Op maandag 30 oktober 2023 bracht demissionair minister Carola Schouten voor Armoedebeleid en Participatie een bezoek aan de wijk Malburgen in Arnhem. De minister werd ontvangen door het Overleg Kerken en Overheid (OKO Arnhem) en wethouder Mark Lauriks van Bestaanszekerheid en Leefbare Wijken. Met een grote groep gasten (lokale politici, werkers in de wijk, religieuze instellingen) raakten we aan de praat over zorgen en mogelijkheden in de Arnhemse wijken en over wat we gezamenlijk kunnen doen om armoede te verminderen.
Vanuit kerken en moskeeën en als gelovige buurtbewoners zijn we in Arnhem aanwezig. We zoeken in de verschillende wijken naar verbinding en steun - voor lichaam, ziel en geest. Daarbij is ons streven naar een zo goed mogelijke samenwerking met iedereen in de stad. Deze YouTube-film toont diverse voorbeelden van het werk in de wijk Malburgen. De bijeenkomst startte met een welkom door Jan-Henk Janssen (OKO voorzitter) waarna er 2 betrokken en gepassioneerde inleidingen van Erik Dannenberg (voorzitter Divosa) en Mark Lauriks (wethouder gemeente Arnhem) volgden. Zij hielden een betoog om de hele mens te zien en barmhartig te zijn. Erik Dannenberg deelde uit eigen ervaring hoe gemakkelijk je in een schuldsituatie kan komen en riep op om veel meer energie in preventie te steken dan nu het geval is. Mark Lauriks deed een oproep tot barmhartigheid. Mensen niet te definiëren aan de hand van hun problemen maar ze volledig tegemoet te treden. In het panelgesprek dat daarna volgde met minister Schouten, sprak zij allereerst haar waardering uit voor alle inzet vanuit geloofsgemeenschappen en vrijwilligers organisaties. Haar viel op dat op veel plekken het in eerste instantie om ontmoeting gaat en het zien van de hele mens. Ook deed zij een oproep om als overheid en geloofsgemeenschappen en vrijwilligers elkaar te versterken. De wethouder sloot hier bij aan. Hij wil daar waar anderen effectiever kunnen zijn dan de gemeente om inwoners van Arnhem te helpen deze initiatieven ondersteunen. Er ontstond een mooi gesprek tussen de deelnemers en de panelleden dat nieuwe energie geeft om ons te blijven in zetten.
MAATWERK VOOR WIE NIET KAN RONDKOMEN DOOR HOGE ENERGIEKOSTEN
31 januari 2023
Heeft u door de hoge energiekosten elke maand te weinig geld over voor uw noodzakelijke kosten? Dan komt u misschien in aanmerking voor een maatwerkregeling van de gemeente.
Deze regeling is voor iedereen die door de hoge energielasten niet meer rond kan komen en hierdoor schulden moet maken. De maatwerkregeling geldt in 2022 en 2023. Wilt u meer weten: kijk op de site van de gemeente Arnhem (www. arnhem.nl) met de zoektermen: maatwerk en energiekosten.
BRIEF OVERLEG KERKEN EN OVERHEID (OKO) AAN DE INFORMATEUR VAN EEN NIEUWE COALITIE IN ARNHEM
30 maart 2022
Aan de informateur ter voorbereiding van een nieuwe coalitie in Arnhem,
de heer P.H.M. Smeulders
Arnhem, 30 maart 2022 Geachte heer Smeulders, Hierbij vragen wij u kennis te nemen van onderstaande. Het Overleg Kerken en Overheid Arnhem (OKO) is het samenwerkingsorgaan van de Arnhemse kerken en geloofsgemeenschappen dat zich bezig houdt met de hulp aan en zorg voor de kwetsbare medeburgers in onze stad. Het gaat daarbij over thema’s als armoede, eenzaamheid, hulpverlening en mantelzorg. Vanuit de kerken en christelijke groepen worden vele activiteiten georganiseerd in de sfeer van koffiebijeenkomsten, inloophuizen, buurtontmoetingen, soep- en kledingcafe’s, samen werken in buurttuinen etc. Daarnaar is er veel hulp en steun van vrijwilligers en mantelzorgers door leden van de kerken. Het OKO probeert de onderlinge samenwerking en afstemming te versterken. Daarnaast onderhouden wij de contacten met zorgorganisaties en met de gemeente Arnhem, zowel op het bestuurlijk niveau (wethouders, raadsleden) als met de vele medewerkers van gemeentelijke diensten en de wijkteams die op dit terrein actief zijn. Het is immers belangrijk dat je van elkaar weet wat er voor activiteiten er worden georganiseerd en hoe je daarin kan samenwerken. Dat alles natuurlijk voor de Arnhemmers die hulp, zorg of aandacht nodig hebben. Graag verwijs u hierbij naar onze site www.okoarnhem.nl en naar bijgaand jaarverslag 2021, zodat u een beeld heeft van onze (bescheiden) organisatie. We zijn dankbaar voor het feit dat de samenwerking met de gemeente de afgelopen jaren sterk is verbeterd. Zowel met ambtenaren als met de bestuurders is sprake van direct contact en goed overleg. We weten elkaar te vinden bij de vele vragen die zich in de dagelijkse praktijk voordoen en er is periodiek overleg met wethouders over gemeentelijk beleid en uitwerking daarvan bij de mensen zelf. Daarnaast organiseren wij jaarlijks het ontbijtdebat met de raadsleden. OKO heeft na de onlangs gehouden raadsverkiezingen voor de komende periode van vier jaar wel wat wensen en aanbevelingen, die wij u en straks ook het nieuwe college graag voorleggen: -aandacht voor iedereen/ kleinschalige aanpak -ruimte voor maatwerk -toegankelijkheid van de zorg -de organisatiegraad OKO vraagt niet om geld of een financiële bijdrage van de gemeente. Wij zijn een samenwerkingsverband van vrijwilligers en de bescheiden kosten worden betaald uit giften/bijdragen van de deelnemende kerken en geloofsgemeenschappen. Wat we wel vragen is voortzetting van de goede contacten en een hechte samenwerking met de gemeente, ook in de komende vier jaren. Wij willen daaraan graag onze bijdrage blijven leveren! Wij wensen u veel succes met uw werkzaamheden en we wensen Arnhem een gemotiveerde en betrokken nieuwe gemeenteraad en coalitie toe! Met vriendelijke groet, Overleg Kerken en Overheid Arnhem,
-samenwerking
Wij bepleiten de voortzetting van de goede contacten en overlegvormen op de verschillende niveaus in de gemeente. Goede samenwerking blijkt effectief en stimulerend te zijn voor allen die vanuit overheid, zorgorganisaties en kerken zorg verlenen aan hun naasten in Arnhem.
Wij hebben alle verkiezingsprogramma’s gelezen en het is goed te constateren dat de onderwerpen zorg, armoede, eenzaamheid en huisvesting, (dat alles ook voor jongeren) bijna overal veel aandacht hebben gekregen. OKO is geen politieke partij, maar bepleit natuurlijk wel de uitwerking van veel van de goede beleidsvoornemens op deze onderwerpen. Daarbij richten wij ons vooral op het noodzaak van goede huisvesting voor iedereen in onze stad en op de echte aandacht die er moet komen voor mensen. Het kan toch niet zo zijn dat ouderen zich ongezien of uitgerangeerd voelen of dat jongeren geen perspectief voor hun toekomst meer zien. Wij bepleiten daarom het organiseren en stimuleren van kleinschalige buurtactiviteiten en projecten en projectjes, waarbij iedereen weer ingezet kan worden om zijn of haar bijdrage te leveren en waarbij mensen elkaar weer zien en spreken, elkaar weer gaan missen als iemand ontbreekt. Iedereen hoort erbij, iedereen is waardevol en moet ook als zodanig worden behandeld.
In de afgelopen vier jaar zijn door het college en de raad enkele goede beleidsnota’s vastgesteld over armoede, jeugdbeleid etc. Wij pleiten ervoor dat ook het nieuwe college in deze lijn doorgaat met het beleid en daarbij vooral ook kijkt naar de mensen waarvoor de beleidsnota’s zijn opgesteld. De gemeente of de rijksoverheid maakt generieke plannen en regels, maar in de praktijk moet voortdurend maatwerk worden geleverd. De wijkcoaches en wijkteams, maar ook de mensen vanuit de diaconieën en caritas van de kerken kennen de praktijk en de mensen die hulp een aandacht nodig hebben. Goede beleidsafspraken en ruimte voor maatwerk moeten daarom hand in hand gaan. Daarom bepleiten we ruimte voor de uitvoerders van de beleidsregels om daar in het directe belang van de hulpzoekende creatief mee om te kunnen gaan.
Voor de inwoners van onze stad is het essentieel dat ze als dat nodig is snel de gewenste zorg kunnen vinden. Daarom hebben we jaren gepleit voor een voor ieder duidelijk centraal adres (fysiek en digitaal) of telefoonnummer, waarbij ieder direct in contact kan worden gebracht met de juiste zorgverlener. Dat geldt natuurlijk ook voor laaggeletterden of voor hen die niet vaardig zijn met de digitale middelen. Met de komst van de wijkteams en met Voor Elkaar in Arnhem zijn daarbij reeds goede stappen gezet. We bepleiten het verder uitwerken van deze aanpak, zodat iedere inwoner altijd weet welk adres of telefoonnummer hij kan bereiken.
Wij begrijpen dat voor goede zorg een goede organisatie van alle werkzaamheden noodzakelijk is. Toch bepleiten wij voortdurend te letten op de verhouding tussen enerzijds de omvang van al die organisaties en beleidsinstanties en anderzijds het werk in de dagelijkse praktijk: de directe aandacht en zorg bij de mensen om wie het gaat.
Kees van Esch, voorzitter
OKO ONTBIJT
12 oktober 2021
OKO, het samenwerkingsverband van Arnhemse Kerken en geloofsgemeenschappen, houdt zich bezig met het brede onderwerp van de zorg, hulp en aandacht voor mensen. Daarbij gaat het om onderwerpen als eenzaamheid, armoede, mantelzorg en inzet van vrijwilligers.
Op vrijdagochtend 1 oktober verzamelden mensen vanuit de kerken, de ‘politiek’, raadsleden, fractie volgers, enkele beleidsambtenaren en de wethouder armoedebeleid zich in de Parkstraatkerk voor het politiek ontbijt. We wisselden ervaringen uit vanuit ons gemeenschappelijk belang: het opkomen voor kwetsbare mensen in Arnhem. Dit jaar was het thema het aanwezig zijn van de kerken in de Arnhemse wijken. Buurtdominee Dirk Jan Riphagen verzorgde een bijdrage waarin hij sprak over zijn werk in de Geitenkamp. Hij ontmoet wijkgenoten en luistert vooral naar hen. Ook worden mensen uitgenodigd om mee te werken in de vlindertuin of bij andere activiteiten. Wim Bos, stadswerker van de Koepelkerk, gaf een overzicht over wat de kerken zoal in de stad Arnhem doen aan wijkgericht werken. In kleine groepjes spraken wij over de samenwerking tussen de kerken/moskeeën en de gemeente Arnhem en een denkrichting voor Arnhemmers in de knel. Al met al kijken we terug op een bijeenkomst waarin het fijn was om elkaar te ontmoeten en bij te praten. We zijn van plan om volgend jaar weer een ontbijt te organiseren. Het overzicht van de hulpverlening vanuit de kerken, moskeeën en diaconale instellingen in de Arnhemse wijken treft u hier aan.
Wethouder Paping sloot het politiek ontbijt af. Waarbij heel duidelijk naar voren kwam de gedrevenheid van een ieder om oog te hebben voor de mensen die hulp en zorg verdienen.
PAASTAS-ACTIE KLARENDAL, SINT MARTEN, SPOORHOEK 2021 WORDT PINKSTERBON-ACTIE
1 april 2021
De Paastas-actie in de wijken Klarendal, Sint Marten en Spoorhoek, bedoelt om wijkbewoners met een zeer kleine portemonnee te voorzien van een Paastas is dit jaar opnieuw ingehaald door de gevolgen van de maatregelen rond het Coronavirus.
Om die reden heeft de organisatie besloten om de Paastas-actie uit te stellen en er een Pinksterbon-actie van te maken. De bonnen worden op de donderdag voor Pinksteren, 20 mei uitgedeeld aan betrokkenen. Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van de
De Pinksterbon-actie Klarendal, Sint Marten en Spoorhoek is een gezamenlijk initiatief van inloophuis Sint Marten, Villa Klarendal en sociaal wijkteam Arnhem-Noord in samenwerking met andere niet-aangesloten vrijwilligers uit de wijk.
paastas-actie.
JAARVERSLAG 2020
1 april 2021
In OKO werken de Arnhemse kerken en religieuze groeperingen samen bij het ondersteunen en bezoeken van de zwakkeren in onze samenleving.
Om hulp te bieden waar mensen geen helper hebben, om mensen in eenzaamheid of in armoede te zien en samen met de gemeente te zoeken naar mogelijkheden om hen te ondersteunen en weer het gevoel te geven erbij te horen. Er zijn naast de gemeente met de wijkteams vele instanties, organisaties en vrijwilligers actief in onze stad, die allen op de een of andere manier betrokken zijn bij hulpverlening, ondersteuning en aandacht voor mensen die hulp en zorg nodig hebben. Ook vanuit de kerken. Dat gebeurt vaak middels georganiseerde activiteiten zoals inloophuizen, koffiebijeenkomsten en soepcafe’s; daarnaast zijn er ook veel mantelzorgers in de stad die soms jarenlang trouw aandacht en zorg besteden aan hun naaste. Vanuit OKO proberen we zicht te krijgen op al deze organisaties en vrijwilligers met als doel om elkaar te blijven informeren en waar mogelijk samen te werken; dat alles in het belang van de inwoners die hulp en aandacht nodig hebben. Dat was ook de taak van het bijzondere jaar 2020, een jaar waarin het meer dan ooit nodig was aandacht voor elkaar te hebben en elkaar te helpen. Onder het motto Voor Elkaar in Arnhem werd gezorgd voor één loket waar mensen zich gemakkelijk konden melden voor praktische hulp of een luisteren oor. Bij het begin van de coronacrisis hebben we op verzoek van de gemeente bij de bij OKO aangesloten kerken gevraagd naar de activiteiten die binnen deze kerken werden bedacht om ouderen en jongeren bij te staan. Dit overzicht toonde vele creatieve vormen van hulp binnen de kerken, maar ook naar buiten in de wijken. In deze tijd was het helaas niet meer mogelijk om bij elkaar te komen in de gebruikelijke ontmoetingsplekken. Vanuit OKO namen wij deel aan diverse bijeenkomsten, zoals die over armoede en schulden, verzet tegen armoede en inclusie (uitvoeringsplan diversiteit). Verder werd er overlegd met raadsleden en wethouders en medewerkers van de gemeente. Op 15 september spraken we met de wethouders Martien Louwers en Ronald Paping; daarbij ging het onder meer over het uitvoeringsplan schuldhulpverlening en de komende armoedeagenda van de gemeente. Rond de kerstdagen heeft OKO een bijdrage geleverd aan diverse activiteiten die op verzoek van de gemeente werden georganiseerd door SWOA, Vitanos en Rijnstad. Arnhem, 17 januari 2021
Helaas kon het geplande ontbijt met de bestuurders en raadsleden op 9 oktober niet doorgaan. Er hadden zich al bijna dertig deelnemers gemeld vanuit de gemeente en vanuit OKO, maar gelet op de toen weer toegenomen gevaar voor besmetting (de ‘tweede golf’) hebben we het op een laat moment moeten afzeggen en uitstellen tot ergens in 2021. Ook de bijeenkomsten van de OKO-deelnemers die waren gepland april en november moesten we vanwege de corona afzeggen.
Eind 2020 heeft de gemeente de nota Weg uit Armoede gepresenteerd aan de gemeenteraad. Namens OKO heeft de voorzitter op 18 november over deze nota ingesproken in een vergadering van de Raad (Zie de inspraakreactie op onze site www.okoarnhem.nl )
De coördinatiegroep van OKO vergaderde in 2020 zes keer, voor een deel noodgedwongen via het scherm. Op 1 juli nam Pieter Jan Veenstra afscheid van de groep; zijn plaats werd ingenomen door Margriet Kok. De vacature die 2019 was ontstaan door het vertrek van Jeroen Herben van het Leger des Heils werd in de loop van 2020 ingevuld door Joop Toeter namens het LdH.
BERICHT MVT (MELDPUNT VRIJWILLIGE THUISZORG): ARNHEMSE MANTELZORGERS IN HET ZONNETJE
9 februari 2021
In de week van 22 februari zetten we Arnhemse mantelzorgers in het zonnetje.
We hebben namelijk iets Leuks, Lekkers of Leerzaams voor ze klaar staan. Natuurlijk corona-proof!
Wat dacht je van een bezoekje aan het Openluchtmuseum, genieten van een film of concert vanaf thuis op de bank, Daarnaast hebben we in de week van 22 tot 26 februari nog een aantal speciale acties op social media.
of een workshop... Mantelzorgers kunnen kiezen uit maar liefst elf verschillende cadeautjes, in samenwerking
met diverse ondertekenaars van het Akkoord. Vanaf vandaag kunnen mantelzorgers alvast een keuze maken via
onze site: www.mvtarnhem.nl/dag-van-de-mantelzorg.
Wat dat houden we nog even geheim, maar het is zeker de moeite waard. Zorg er dus voor dat je onze socials in de
gaten houdt!
EEF SYBESMAFONDS
9 februari 2021
De Raad van Kerken Arnhem heeft het Eef Sybesmafonds opgericht.
Dit fonds heeft als doel kerkelijke en maatschappelijke activiteiten te ondersteunen,
waarbij sprake is van samenwerking van verschillende kerken.
Wilt u weten of u een beroep kunt doen op dit fonds, klik hier.
DOET U MEE AAN DE ARNHEMSE WEEK VAN GEBED?
13 januari 2021
Tijdens de Week van gebed voor eenheid bidden wereldwijd miljoenen christenen mee. In Arnhem willen we in de week van 17 t/m 24 januari 2021 hieraan van harte meedoen. Verspreid over acht dagen zullen diverse kerken invulling geven aan momenten van gebed… en het is mogelijk om dit online te volgen!
Vergelijkingen gaan altijd ergens mank, maar je zou in deze tijd eens kunnen denken aan het Joodse volk in ballingschap. Jeruzalem was ver weg… ‘Aan de rivieren van Babel, daar zaten wij treurend en dachten aan Sion’ (Psalm 137). Voor hen die nu niet op zondag naar de kerk kunnen of willen, mogelijk een herkenbaar gevoel. In die tijd klonk daar tegelijk ook de oproep: ‘Bid tot de Heer voor de stad waarheen ik jullie weggevoerd heb en zet je in voor haar bloei’ (Jeremia 29:4-7). Ruimte voor gebed en daden van hoop, naast ruimte voor treuren en verlangen. Voor een beeldscherm zittend, kijkend naar een online-viering, is misschien wel de ‘rivier van Babel’ waar veel Arnhemse gelovigen zich bij terugvinden. We missen gangbare vormen en persoonlijk contact waar we zo’n behoefte aan hebben en we maken ons zorgen om anderen of om onszelf. We weten dat internet voor sommigen onder ons zelfs ook onbereikbaar is. Kunnen we in ons hart - naast de ruimte voor gemis, vertwijfeling en rouw - iets anders toelaten? Tranen hebben ruimte nodig. En ook, Jeremia nasprekend, hoopvolle daden die bloei brengen. Hoe we het allemaal ook ervaren en wat we er allemaal ook van vinden… Bid tot de Heer voor de stad. Laten we dat doen. Op de plekken en met de middelen die we hebben gekregen. Er is een groot gedeeld verlangen bij veel Arnhemse christenen om juist nu te bidden. Vanuit dat verlangen hebben we weer de organisatie van de Week van gebed opgezet. Na een oecumenische viering op zondag 17 januari worden elke dag gebedsuren ingepland. In en vanuit verschillende Arnhemse kerken. Vieringen en gebedsuren zijn vrijwel allemaal online te volgen. Voor de technische ondersteuning, het zogenaamde live-streamen en de website, zijn twee mensen hard aan de slag geweest: Henri van Raalte van Buurtkerk Geitenkamp en Levien Boes van Hemelsbreed. Fijn dat deze ‘pioniers’ het online-pad zo toegankelijk mogelijk hebben gemaakt. Dankbaar maken we gebruik van de technieken die ons gegeven zijn! Meedoen aan de Week van gebed is op verschillende manieren en tijdstippen mogelijk. Bij enkele gebedsuren kan men fysiek aanwezig zijn, op bijna alle momenten is er de mogelijkheid om online in te schakelen. Dat kan via de speciaal hiervoor ingerichte website: Online-kerkshoppen is deze week sowieso toegestaan! Op deze site staat de agenda met alle vieringen en gebedsuren en hier worden eventuele wijzigingen ook in aangegeven. Wijs om dit in de gaten te houden, zeker in deze tijd. Wanneer het mogelijk is om ergens lijfelijk aanwezig te zijn, staat dit ook vermeld op deze site. Het thema #blijfinmijnliefde verwijst naar een uitspraak van Jezus Christus uit Johannes 15. Hij zegt daar tegen zijn discipelen: ‘Blijf in mijn liefde en je zult veel vrucht dragen.’ Hij blijft in de liefde van de Vader en wil niets liever dan die met ons delen. Hiervoor gebruikt Hij het beeld van de wijnstok. Hij is de wijnstok en de Vader de wijnbouwer. Die snoeit ons en maakt ons heel, zodat wij hem kunnen eren en vrucht dragen. Vrucht die zichtbaar wordt in eenheid. Dat is wat we hopen dat er in deze Week van gebed voor eenheid gebeurt. Per dag in de Week van gebed zal een gedeelte van Johannes 15 centraal staan, zo is de week onderverdeeld in deelthema’s.Treuren en hopen
Gedeeld verlangen
Thema
(DE) WEG UIT ARMOEDE
2 december 2020
Op 18 november 2020 heeft voorzitter Kees van Esch namens het OKO gesproken over de
gemeentelijke nota: (de) Weg uit Armoede. Hieronder vindt u de tekst die ook ter voorbereiding
gedeeld is met College en Raad van de gemeente Arnhem.
Meneer de voorzitter, geachte leden van de Raad, Onlangs nam ds. Dick Couveé afscheid als voorganger van de Pauluskerk in Rotterdam, u weet wel, die kerk die bekend staat als de plek waar daklozen, vluchtelingen, verslaafden en mensen in armoede altijd terecht kunnen. Hij sprak bij zijn afscheid over de verharding in onze maatschappij en over het feit dat de overheid niet langer bereid is zich sterk te maken voor hen die steun nodig hebben; die overheid is dus geen schild meer voor de zwakken. Is dat ook zo in Arnhem? Hoe gaan wij in onze stad om met onze medeburgers en met name met hen die hulp nodig hebben? Ik zeg met opzet ‘wij’, want we kunnen die verantwoordelijkheid niet alleen maar bij de overheid, bij de gemeente leggen. Wij allen hebben, ieder op zijn of haar plaats en omstandigheid, om te zien naar onze medemens, naar mensen in onze straat of buurt. Of dat nu georganiseerd is of spontaan. Dat is in deze tijd van corona en de toegenomen eenzaamheid extra van belang. Dat geldt denk ik voor ons allen. Bij het OKO en de daarbij aangesloten kerken doen we dat vanuit ons opdracht in de Bijbel (Matheus 25) waar Jezus zegt: Er gebeurt heel veel in onze stad door organisaties, wijkteams en vele mantelzorgers en vrijwilligers om onze stadsgenoten die het moeilijk hebben te helpen en te ondersteunen. Ook door de gemeente! In dat kader noem ik de mooie actie van de gemeente van vorig jaar om schulden kwijt te schelden van mensen die maar niet van die schulden af konden komen. En dan is er nu de Nota en de uitvoeringsagenda over de armoedeaanpak Wij zijn als OKO blij met deze nota, ook omdat blijkt dat de gemeente oog heeft voor het feit dat armoede niet op zichzelf staat: eenzaamheid, werkeloosheid, uitgerangeerd lijken, opgroeien in armoede, weinig contacten.. Al deze zaken veroorzaken soms uitzichtloze situaties. Wij geloven vooral in acties die in de wijk of buurt worden ondernomen om mensen op te zoeken en hen mee te nemen naar activiteiten. Naar ze luisteren, relaties aangaan en ze weer een plekje in onze gemeenschap geven. Contacten op basis van gelijkwaardigheid dus. Daarbij wijzen we op het grote belang van continuïteit in die contacten met en zorg voor mensen. Niet steeds weer andere mensen, bijvoorbeeld vanuit de wijkteams, maar trouw zijn in het onderhouden van duurzame contacten; dat geeft vertrouwen. Het zijn oude christelijke waarden, maar nog steeds actueel: trouw en vertrouwen, duurzaamheid, iedereen mag erbij horen, perspectief en ruimte bieden, aandacht geven, elkaar dienen en geduld hebben met elkaar. Generatie-armoede is een groot ding. Mensen kunnen ontmoedigd raken als de gemeente signalen afgeeft dat de gezette stapjes (bijvoorbeeld richting participatie/werk) altijd te klein zijn. Gelukkig zijn er wijkcoaches en hulpverleners die hier best goed en stimulerend mee om weten te gaan. Te snel ‘afrekenen’ vanuit de overheid blijft een risico. We vragen met name ook aandacht voor de kinderen die opgroeien in armoede. Geef hen vertrouwen en perspectief door speciaal voor hen projecten op te zetten of te ondersteunen om hen sterk te maken in het besef dat ze waardevol zijn en met hun talenten iets kunnen bereiken en wat kunnen betekenen voor anderen. We complimenteren het College met deze nota (de) Weg uit Armoede. Maar het is natuurlijk maar een nota… Het gaat erom dat de plannen en goede voornemens vanuit een breed draagvlak in onze stad en in de gemeenteraad worden uitgevoerd. Daaraan willen wij vanuit de kerken graag meewerken! Kees van Esch, voorzitter OKO
“Want ik had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.”… “Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.”
MEER VOOR MINDER
2 december 2020
Het College van Diakenen van de Protestantse Gemeente Arnhem heeft het document Meer voor minder
recent aangepast. In dit document staat informatie over de verschillende organisaties waar mensen met een krappe
beurs een beroep op kunnen doen.
Voor sommige Arnhemmers kan het soms lastig zijn om rond te komen. Met deze link komt u bij
informatie over organisaties die misschien kunnen helpen.
EENZAAMHEID EN CORONA
1 november 2020
In deze tijd van ingrijpende maatregelen vanwege het coronavirus, zijn er meer Arnhemmers die zich eenzaam voelen.
Het verminderde persoonlijke en intieme contact maakt dat meer mensen zich niet genoeg gezien of gehoord voelen.
Door het niet samen kunnen komen in huiskamers, cafés, sportclubs en kerken ervaren mensen minder verbondenheid. Mensen gaan verschillend om met de sociale veranderingen die nu op ons afkomen. Sommigen telefoneren vaker of Wat we niet willen in Arnhem, is dat mensen vereenzamen. Voortdurende eenzaamheid veroorzaakt ernstige gevolgen. “Sociale contacten zijn belangrijk in het leven van iedereen. Mensen die thuiszitten en dreigen te vereenzamen Vanuit het OKO zijn we hier blij mee en we weten dat veel kerkmensen graag een bijdrage leveren aan de opbouw
Ook in Arnhem ervaren we op zulke momenten hierin tekorten en uit onderzoek weten we dat gemakkelijke oplossingen niet
bestaan.SOCIALE VERANDERINGEN
ontdekken het videobellen. Anderen chatten meer of sturen een kaartje. En weer anderen bieden hulp aan mensen om
hen heen of gaan er voor zichzelf op uit. Vaak is het zo dat hoe meer activiteiten mensen ondernemen, hoe minder
eenzaam zij zich voelen. En iedereen verschilt hierin. Wat werkt voor de één, werkt niet voor de ander. Hoewel we
heel verschillend zijn in deze stad geldt voor de meesten van ons dat we gezien willen worden en ergens bij willen
horen.GEVOLGEN EENZAAMHEID
Mensen trekken zich verder terug, verliezen hun eigenwaarde en kunnen lichamelijke klachten krijgen. Ook andere
noden hangen samen met eenzaamheid: armoede, verbroken relaties, ouder worden, stress op het werk, psychische nood,
verslaving.
willen wij uit hun isolement halen. En daarbij denken we niet alleen aan ouderen, maar ook aan jongeren,
bijvoorbeeld studenten, alleenstaande ouders of aan mensen die geen sociaal netwerk meer hebben”, kondigde
wethouder Martien Louwers vorig jaar aan. Voor elke Arnhemse wijk geldt sindsdien dat gezocht wordt naar het
creëren van een geschikte ontmoetingsplek. Teams Leefomgeving doen onderzoek naar de behoeften per wijk en buurt
en het stadsbestuur trekt 500.000 euro uit voor het stimuleren van deze ontmoetingsplekken.SAMEN IN ACTIE
van hun buurt en het tegengaan van eenzaamheid. We hopen en geloven dat de veerkracht die we als Arnhemmers
hebben zich ook in deze tijd zal uiten in hoopvolle daden – te beginnen met voldoende aandacht voor elkaar.
MELDPUNT GEDUPEERDEN TOESLAGENAFFAIRE
1 november 2020
In de afgelopen tijd is bekend geworden dat er landelijk fouten zijn gemaakt bij de uitvoering van de
kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst. Ouders zijn ten onrechte als fraudeur bestempeld door de
Belastingdienst met alle gevolgen van dien.
Naar schatting zijn ruim 300 Arnhemse ouders hierdoor getroffen. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg of de opvoeding van Als OKO zijn we gevraagd om alert te zijn in ons contact met Arnhemmers waarbij we geldzorgen of andere problemen Inwoners kunnen zich melden bij Rijnstad via ikwilhulp@rijnstad.nl of via een speciaal (nieuw) telefoonnummer (026) 312 7890. Het meldpunt wordt bemand door getrainde medewerkers van Vroeg eropaf, een project vroegsignalering van financiële problemen. Samen met de Sociale wijkteams en PLANgroep (schuldhulpverlening) wordt gekeken op welke gebieden hulp nodig is, zoals hulp bij schulden, gezondheid of
De Belastingdienst gaat contact leggen met ouders over een compensatieregeling, maar de inschatting is dat dit niet altijd voldoende is.PROBLEMEN VOORKOMEN
kinderen. Om te voorkomen dat problemen steeds groter worden, wil de gemeente zo snel mogelijk in contact komen
met de gedupeerden. De Belastingdienst mag om privacyredenen niet delen om welke Arnhemmers het gaat. De gemeente
Arnhem doet een oproep om te helpen bij het vinden van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire en hen te verwijzen
naar het hiervoor ingerichte meldpunt voor hulp op maat.
vermoeden als gevolg van de toeslagenaffaire. Daarbij de oproep om hen actief door te verwijzen naar het meldpunt.
Zo zorgen we samen dat we de gedupeerde ouders helpen hun leven weer op orde te krijgen.MEER INFORMATIE?
bij problemen in het gezin.
KERK EN MOSKEE MOGEN HELPEN BIJ CORONAHERSTELPLAN
9 september 2020
Arnhem gaat religieuze instellingen als kerken en moskeeën nadrukkelijk betrekken in haar coronaherstelplan. Dat heeft de gemeenteraad besloten.
Ook maatschappelijke instellingen als het Leger des Heils krijgen hierin een plek. Burgemeester en wethouders moeten van de raad samenwerken met deze organisaties. Lees hier het volledige artikel op de website van Omroep Gelderland.
(DE) WEG UIT ARMOEDE: WERKEN AAN PERSPECTIEF
3 september 2020
Armoede is meer dan 'geen geld hebben'. Armoede betekent vaak niet mee kunnen doen. Armoede zorgt voor veel problemen, van stress tot sociale uitsluiting.
De inzet van de gemeente Arnhem is er op gericht Arnhemmers te helpen en te ondersteunen, zodat ze zelfstandig en langdurig een beter bestaan kunnen opbouwen.
In de nota '(de) Weg uit armoede: werken aan perspectief' kunt u er meer over lezen.
EXTRA INZET OP VOORKOMEN VAN - EN HULP BIJ SCHULDEN
15 juli 2020
De coronacrisis treft veel Arnhemmers. De impact is groot, zeker bij mensen die zich al in een kwetsbare positie bevonden. Huishoudens die tot voor kort alle eindjes nog net aan elkaar konden knopen, kunnen dat misschien niet meer als aan de tijdelijk coulante houding van schuldeisers een eind komt. Laaggeletterdheid, het niet machtig zijn van de Nederlandse taal, schaamte of sociale isolatie zorgen er soms voor dat de stap naar de hulpverlening niet wordt gezet. Dat moet veranderen. Onder andere daarover gaat de uitvoeringsagenda schulddienstverlening, die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld.
Met de uitvoeringsagenda schulddienstverlening (pdf, 7MB) presenteert de gemeente een uitgebreid pakket aan concrete acties en maatregelen die ervoor zorgen dat schulddienstverlening, van preventie tot nazorg, voor elke Arnhemmer gemakkelijk vindbaar en inzetbaar is.
De gemeente verkent op dit moment de mogelijkheden voor het aanbieden van een renteloos krediet om schulden te herfinancieren en de kosten voor de rente te dekken uit een fonds waaraan particuliere organisaties en schuldeisers bijdragen, zo staat in de uitvoeringsagenda. Verder wordt extra ingezet op communicatie, zodat inwoners goed weten waar zij terecht kunnen met hun financiële vragen en/of problemen. Richting de ketenpartners en richting schuldeisers wordt ook extra ingezet op communicatie zodat zij inwoners waar zij contact mee hebben, gericht kunnen verwijzen. Ook worden sinds deze maand gratis budgetchecks aangeboden om mensen inzicht te verschaffen in hun eigen financiële situatie en eventueel hulp te bieden in de vorm van een vervolgaanpak op maat. En de proef met schulddienstverlening aan ondernemers wordt geïntensiveerd. Verantwoordelijk wethouder Martien Louwers: "Tijdige hulp bij financiële vragen of problemen is in deze crisistijd extra belangrijk, zeker bij kwetsbare groepen. We zetten als gemeente in de eerste plaats in op het voorkomen van schulden. Onder andere onze jongeren zijn daarbij een belangrijke doelgroep. Het buddynetwerk van Opr€cht kan daar een goede rol spelen. Een tweede spoor is vroegsignalering. Als bij beginnende betalingsachterstanden meteen hulp wordt geboden, kan dat de inwoner veel ellende besparen. Daar waar wel problematische schulden zijn ontstaan helpen we mensen liefst zo snel mogelijk weer aan schuldenvrij toekomstperspectief. Tenslotte zetten we in op nazorg om te voorkomen dat mensen terug vallen." De uitvoeringsagenda is gebaseerd op de visie Schulddienstverlening die de Arnhemse gemeenteraad eerder dit jaar heeft vastgesteld, met daarin een duidelijke ambitie: iedere inwoner schuldenvrij. Bekijk hier de folder schulddienstverlening van de gemeente Arnhem.Mogelijkheden verkennen voor renteloos krediet
Oog voor kwetsbare groepen
Ambitie
JAARVERSLAG 2019
26 juni 2020
OKO is een samenwerking van Arnhemse kerken en geloofsgemeenschappen. Samen met de gemeente wil
OKO hulp bieden aan de zwakkeren in de samenleving en helpen waar dat nodig is.
De samenwerkende kerken komen ten minste twee keer per jaar bij elkaar om het beleid te bespreken. Het uitvoerende werk wordt door de vele vrijwilligers gedaan. Voor wat betreft de taken vanuit OKO wordt het werk verricht door de coördinatiegroep. OKO is in 2019 bezig geweest om door goed contact met de gemeente te onderhouden en vragen vanuit de praktijk met de gemeente en met de vele organisaties te bespreken, de hulpverlening te versterken en mantelzorgers te ondersteunen. Op 22 februari werd met wethouders Paping en Van der Zee overlegd over onderwerpen als het gemeentelijk beleid inzake de WMO, het armoedebeleid, hulpverlening (noodhulp) en de sociale wijkteams. Daarbij ging het onder meer over het rapport ‘Maak werk van maatwerk’ van de Adviesraad WMO. Afgesproken werd de contacten tussen gemeente en OKO (met het netwerk van de Arnhemse kerken) verder te versterken. Op 11 april was er overleg met wethouder Martien Louwers. Hierbij werd gesproken over samenwerking op de thema’s eenzaamheid, armoedebeleid en schuldhulpverlening. Een onderwerp was het project mantelzorg en respijtzorg. Zo heeft het OKO op 19 oktober het Mantelzorgakkoord ondertekend als zg. 'schilpartner'. Ook is er gesproken over het opzetten van één loket voor alle vrijwilligersorganisaties die in Arnhem actief zijn. De gesprekken met de bestuurders zullen jaarlijks worden herhaald. In 2019 is gesproken met de sociale wijkteams, individuele raadsleden en ambtenaren over diverse onderwerpen als eenzaamheid, nachtopvang en mantelzorg. Deze website geeft een overzicht van alle georganiseerde activiteiten van de kerken en organisaties die bij OKO zijn aangesloten. Daarnaast wordt er ook veel directe hulp geboden; op de website is te zien waar die hulp uit kan bestaan. Ook is er de hulpverlening door leden van de kerken in de vorm van mantelzorg, bijvoorbeeld het bezoeken van eenzame en zieke mensen. In diverse wijkkranten is naar OKO en de website verwezen. We willen graag voor alle Arnhemse burgers bereikbaar en beschikbaar zijn. De website is eind 2018 gelanceerd en het verslagjaar was het eerste volle jaar waarin burgers en hulpverleners de site konden raadplegen. Eind 2019 is onderzocht hoeveel bezoeken aan de site waren geteld; dat bleken er gemiddeld tien per dag te zijn. We gaan ervan uit dat daarbij ook mensen waren die hulp zochten. Alleen al daarom gaan we door met de site en zorgen we voor tijdige reacties op (zorg)vragen en voor actualisatie van de gegevens. De coördinatiegroep kwam in 2019 vier keer bijeen om de activiteiten te organiseren. De vertegenwoordiger uit het Leger des Heils, Jeroen Herben, nam in de zomer afscheid in verband met zijn benoeming in Leeuwarden. Arnhem, 18 februari 2020
Ieder kwartaal is gesproken met de ambtelijke vertegenwoordiger, mevrouw Marlies Hogendijk. Zij kon ons van goede en actuele informatie voorzien en antwoorden geven op onze vragen. Na haar pensionering in december werd haar taak overgenomen door de heer Gert van Putten.
Naast deze overleggen was er binnen het OKO ook aandacht voor de lokale initiatieven en activiteiten in de diverse kerken en organisaties. Bij de twee bijeenkomsten van de OKO-deelnemers stond dit op de agenda. Tevens werd er over bericht op onze website www.okoarnhem.nl.
VASTEN DOEN WE SAMEN
5 februari 2020
Op 26 februari is het aswoensdag, dan begint de veertigdagentijd. De vastentijd, lijdenstijd, duurt veertig dagen.
De vastentijd is een periode om grenzen te verleggen, Er zijn veel manieren om bewust naar Pasen toe te leven. Soms met een tekst van Bonhoeffer, de Duitse theoloog en verzetsman die 75 jaar geleden overleed en ons nog steeds inspireert met zijn teksten. Als u de mails in de veertigdagentijd wilt ontvangen, kunt u een mail sturen naar: info@diaconiearnhem.nl. Hartelijke groet, Margriet Kok (diaconaal consulent CvD), Edith Peters (Kerngroep de Regenboog), Nelleke Wijngaards-Serrarens (MOV).
te ontdekken dat je met minder toe kunt
en eenvoudig kunt delen met anderen.
Een tijd van bezinning en bezieling,
van aandacht voor elkaar en de weg die Jezus ons is voorgegaan.
Wij hebben het plan om in deze veertigdagentijd teksten te verzamelen met een gedachte, tekst, interview ter overweging.
Ook nemen we materiaal op uit Vastenkalender van MOV (Missie Ontwikkelingssamenwerking en Vrede) van de Eusebiusparochie. Verder informatie over
diaconale projecten en interviews met enkele personen over de betekenis van de vastentijd voor hen.
U krijgt dan op 26 februari de eerste tekst.
BESTEL EEN GRATIS KERST-CD OF ADVENTSBOEKJE BIJ KERK IN ACTIE!
4 december 2019
Vanaf deze week is het mogelijk een gratis kerst-cd of adventsboekje te bestellen, een initiatief van Kerk in Actie. Net als voorgaande jaren,
toen de actie een groot succes was, kunnen particulieren een gratis kerst-cd bestellen. Daarnaast is er dit jaar een adventsboekje,
speciaal voor kinderen.
Kerken of scholen die de cd’s en adventsboekjes in grotere aantallen uitdelen,
betalen een kleine vergoeding. De organisatie van ‘Daarom Kerst’ wil de mensen in Nederland op een toegankelijke wijze laten
ervaren waar het met Kerst echt om draait. Je kunt de cd of het adventsboekje bestellen via www.daaromkerst.nl.